Vad är Snapchat? Allt du Behöver Veta om Fotoappen

Snapchat är en smartphoneapplikation som används för att dela meddelanden mellan vänner som kallas Snaps som innehåller videor och foton med bildtexter. Det primära sättet att använda Snapchat resulterar i att meddelanden, bilder och videor raderas automatiskt efter att de har setts. Avsändaren av en bild eller video bestämmer hur länge mottagaren kan se bilden, från en sekund till tio sekunder.

Snapchat har också roliga och användbara bildanteckningsverktyg som gör att en användare kan göra anteckningar och rita på en bild innan den skickas. I likhet med filterfunktionen som gjorde Instagram till en populär tjänst, Snapchats bildritning och filter gör Snapchat ännu roligare att använda.

Snapchat jämfört med andra sociala nätverk

Skapat av en grupp Stanford-studenter som ville bygga en applikation för multimediadelning som inte sparade något av det delade innehållet, idén resulterade i Snapchat. Andra sociala nätverkssajter som Facebook, Twitter och LinkedIn behåller en användares foton, videor, uppdateringar och annat delat innehåll som en del av användarens historia av aktivitet på den sociala nätverksplatsen.

Som ett resultat blir all en persons aktivitet på ett traditionellt socialt nätverk en historisk tidskrift. Snapchats fördel är det faktum att allt som delas vanligtvis förstörs, och det finns ingen personlig historia för någon att se.

Liksom andra sociala nätverksapplikationer upprättar användare förbindelser med en inbjudan – en vänförfrågan. Den inbjudna användaren måste acceptera inbjudan för att två personer ska kunna dela något med varandra. När två personer ansluter kan de skicka och ta emot Snapchat-videor, foton och textmeddelanden med varandra.

Kombinationen av att använda ett sätt att dela med båda parter som går med på att ansluta tillsammans med den begränsade tiden som något delat innehåll är tillgängligt för att se en mer privat och personlig typ av socialt nätverk. Sekretess och osparat innehåll varför Snapchat har växt så snabbt.

Men i takt med att Snapchat har vuxit har det lagt till ytterligare delningsalternativ för sina användare där innehållet inte raderas automatiskt efter att ha setts.

Andra delningsalternativ med Snapchat

Replay: Replay-funktionen tillåter en användare att spela om en tidigare raderad Snap.

Berättelser/stories: Förutom ett enskilt video- eller fotomeddelande är det möjligt att dela samlingar av bilder och videor med en grupp vänner. Dessa meddelanden kallas för en ”Story” och kan ses ett obegränsat antal gånger under en 24-timmarsperiod innan de raderas automatiskt.

Text: Med uppdateringen från maj 2014 kan användare textchatta med andra användare, samt starta en videochatt.

Ett annat sätt som Snapchat används är att följa aktiviteter där användare har ställt in sekretessinställningarna för att tillåta offentlig delning av personliga stories.

Vissa evenemang som musikkonserter har ofta många Snapchat-användare närvarande. Snapchat använder offentliga stories från alla användare och skapar en story från allt användarens delade innehåll.

Snapchat har mediepartners som också skapar Stories om nyheter och annat innehåll. Dessa medier inkluderar CNN, National Geographic och Cosmopolitan Magazine. Liksom en tv-kanal lägger dessa ut från tre till tio stories som visas på Snapchat och uppdateras var 24:e timme. Så Snapchat är ett sätt för människor att hänga med i aktuella händelser.

Varför Snapchat finns

Vid första anblicken kan Snapchats syfte verka konstigt. Varför skulle någon vilja ta bilder som raderas inom några sekunder? Men om du slutar se det som en fotoapp och börjar se det som ett kommunikationsverktyg blir dess användningsfall väldigt tydligt.

Snapchat-VD Evan Spiegel förklarar att Snapchat skapades för att underlätta hur yngre människor kommunicerar med foton idag. Förr tog man bilder för att fira händelser. Idag kommer de som är uppvuxna i den mobila sociala nätverksgenerationen att ta dussintals och dussintals bilder att dela fram och tillbaka med vänner. I själva verket, säger Spiegel, ”bilder används för att prata.”

Yngre användarbas

Medan appen har användare över hela åldersspektrumet, är dess primära användarbas yngre. 71% av Snapchat-användarna är under 34 år och 45% är i åldersgruppen 18-24 år. Jämfört med Instagram är den genomsnittliga dagliga användningstiden för Snapchat av personer 25 år och yngre högre. Snapchat används också av 75 % av tonåringar i åldrarna 13-17.

Egenskaper och funktioner

Eftersom Snapchat i första hand är inriktat på mobil kommunikation går det bara att nå via en smartphone eller surfplatta. Du kan ladda ner den från iTunes App Store för iOS-enheter eller Google Play Butik för Android-enheter. När du har installerat det kan du utforska med alla Snapchats många funktioner.

Använda Snapchat

”Snaps” är bilder du tar med appen som du skickar till dina vänner. När du skickar ut snappen ställer du in en timer med ett val på upp till 10 sekunder. Din vän kommer bara att kunna se fotot under den tid du ställt in och sedan raderas det. Även om det finns en uppfattning om att bilderna är borta för alltid, har dina vänner möjlighet att ta en skärmdump om de gör det snabbt nog.

Den roliga delen kommer med vad du kan göra med snapsen när du skickar den. Snapchat har alla möjliga anpassningsalternativ du kan lägga till bilderna. Några av dessa inkluderar:

Linser och filter: Det här är specialeffekter du kan lägga till foton som sträcker sig från det konstnärliga till dumma, som att lägga till tecknade serier till dina foton som förändrar ditt ansikte. Andra objektiv lägger till roliga bakgrunder till ditt foto som får det att verka som om du interagerar i en annan miljö.

Emojis och klistermärken: Du kan lägga till ett brett utbud av roliga emoji och klistermärken till dina snaps för att anpassa dem ytterligare.

Text: Om du vill skriva meddelanden på dina snaps finns det ett textredigeringsalternativ och du kan till och med ”rita” på snaps.

Du kan också skicka videoklipp. Videor kan vara upp till tio sekunder långa, men du kan spela in upp till sex videoklipp i rad och sätta ihop dem för att skapa en längre. Därifrån kan du redigera din video innan du skickar den. Till skillnad från fotosnäppen raderas dessa när du lämnar diskussionsfönstret.

Snapchat-berättelser och minnen

Med ”Stories” kan du skapa en serie bilder och videor som i huvudsak berättar en ”Story” om din dag. Dessa Stories varar i 24 timmar och raderas sedan. Minnen är som berättelser genom att de är en samling bilder och video, men dessa är privata och kan sparas. Du kan spara berättelser som du har skapat för andra i dina minnen också.

Troféer

En annan rolig funktion som Snapchat tillhandahåller är ”troféer”, som fungerar på samma sätt som troféer och prestationer i videospel. Ju mer du använder appen, desto fler troféer tjänar du. En annan form är ”snapstreak”, vilket innebär att du har kommunicerat med andra ofta inom 24 timmar under en serie på två eller flera dagar i följd. Ditt namn kommer att ha speciella snapstreak-emojis bredvid sig under snapstreak-perioder för att markera din aktivitet.

Praktiska funktioner

Mer än bara en app för rolig kommunikation, Snapchat har många andra vardagliga användningsområden:

  • Chattfunktionen fungerar precis som andra meddelandeappar, som Facebook Messenger och WhatsApp.
  • Snapcash låter dig skicka pengar till vänner och familj.
  • Discover är en sektion där företag och informationsleverantörer kan skapa berättelser som lyfter fram deras produkter och nyheter.
  • Snapmap kan visa dig var du befinner dig i förhållande till dina Snapchat-vänner.

Snapchats inflytande

När Snapchat kom in på den sociala nätverksscenen 2011 presenterade det en ny snurr på onlinekommunikation. Det skapade helt klart en framgångsrik app som bevisas av hur rivaliserande sociala nätverksplattformar snart lade till liknande funktioner till sina appar. Facebook lade till funktioner som fotofilter och berättelser och Facebooks ”poke” baserades på Snapchat. Instagram kopierade också Snapchat genom att lägga till meddelanden, filter och berättelser.

By Snapsend

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *