Flaggskeppsbutiker För Företag – Är det Framtiden?

Detaljhandeln lider hårt av e-handelns allt mer överväldigande makt och har nyligen tappat ännu mer mark på grund av coronapandemin. Det har dock spridits ett detaljhandelskoncept sedan en tid tillbaka som kan lära näthandeln mycket. Är detta ”räddningen”?

Från online- till offlinehandel

Det finns nu ett nästan oändligt antal texter, artiklar och fördjupningar som pekar finger och varnar för att detaljhandeln håller på att dö ut.

För gammaldags, för oflexibel, mindre valmöjligheter – argumenten för online och mot detaljhandel växer. Så det är normalt för varumärken att frigöra sig från en ren återförsäljare till ett onlinehus.

Sedan en tid tillbaka har dock denna utveckling även skett tvärtom: företag som gjort sig ett namn med direktförsäljning online utökar sina försäljningskanaler och öppnar successivt stationära filialer i övervägande större städer och storstadsområden. Dessa så kallade flaggskeppsbutiker är designade för maximal kundcentricitet och är för många varumärken den sista pusselbiten för att uppnå en fullständig omnikanalstrategi.

Nu är omnikanalen det sista evolutionära skedet av flerkanalsaffärsmodellen, där detaljhandeln bara är en del av en större helhet. Kan trendens flaggskeppsbutik fortfarande ge den nödvändiga pushen för att spara detaljhandeln?

Flagship butiker: framtiden?

För att kunna svara på denna fråga bör det finnas klarhet i vad en flaggskeppsbutik egentligen är – eftersom den oftast har lite med den klassiska shoppingbutiken att göra. Majoriteten av golvytan i en flaggskeppsbutik är ofta rena utställningsytor.

Målet bakom är tydligt: ​​Dessa butiker ska göra ett varumärke påtagligt för kunderna och på så sätt föra det närmare människorna. Företag använder flaggskeppsbutiker i första hand som ytterligare marknadsföringskanal, positionen som ytterligare försäljningskanal för balansräkningen spelar här en underordnad roll.

Därför ligger fokus i flaggskeppsbutikerna främst på iscensättning och aktiv kommunikation med kunderna. Denna miljö ska ge kunden en starkare känsla för varumärket och helst också intrycket av att bli förstådd och upplockad på alla nivåer.

Naturligtvis kan artiklar av respektive märke också köpas i flaggskeppsbutiker, men överlag har detta koncept lite med klassisk detaljhandel att göra.

Flaggskeppsbutikernas potential som förebilder för onlinedetaljhandel

Trots skillnaderna kan e-handel lära sig mycket av flaggskeppsbutiker. Att driva en offlinekanal som denna hjälper trots allt företag att bättre anpassa sitt varumärke till kundernas behov.

Genom att interagera och kommunicera med kunder i butiken är det mycket lättare att se vad som verkligen är relevant för kunderna. Vilken orientering vill kunderna ha av varumärket, hur gillar de vidareutvecklingen och de nya produktlinjerna? Helt enkelt genom att interagera med besökarna i en flaggskeppsbutik kan försäljningsprocessen i onlinebutiken optimeras på ett hållbart sätt. Eftersom en kund kan avslöja mycket mer användbara insikter under sin vistelse i butiken och genom samtalen med personalen än genom ett anonymt besök i en webbutik och trattanalysen av den resulterande datan.

Exempel på implementering av flaggskeppsbutiker

Framstående exempel som modepostorderföretaget Zalando eller cykeltillverkaren Rose visar att detta koncept har bevisat sitt värde. Till exempel, med sin Beauty Station i Berlin, visar Zalando perfekt hur online- och offlineaffärer kan komplettera och lära av varandra. Ett bra bevis på att ett onlinevarumärke också kan fungera offline om de ansvariga gör det rätt.

Detsamma gäller för Rose, även om detta är lite annorlunda: Rose är det klassiska fallet att utvecklas från online till en extra offlineoperation för att driva en fullständig omnikanalstrategi. Sedan det grundades 1907 har företaget utvecklats från ett postorderföretag till ett helt digitalt postorderföretag på nätet med direktförsäljning och ett starkt varumärke med stationära filialer.

Huvudsyftet med flaggskeppsbutikerna är att erbjuda kunderna en bekväm möjlighet att provköra de nuvarande cykelmodellerna och att uppleva dem ”live”.

Är flaggskeppsbutiker räddningen?

I princip är konceptet för flaggskeppsbutikerna jämförbart med utvecklingen av de klassiska tidningarna: online först, från online till print (artiklar som kan läsas i tryck fanns redan online på senare tid) och inte längre tvärtom. Hur lik denna utveckling än är så var den oundviklig. Det är klart att detaljhandeln måste fortsätta att utvecklas för att långsiktigt kunna hänga med i digitaliseringen.

Flaggskeppsbutiker är en sådan utveckling. Som redan nämnts skiljer sig flaggskeppsbutiker ibland betydligt från klassiska butiker. Genom att locka shoppare som vanligtvis föredrar att handla online till butikerna, kan flaggskeppsbutiker ge ett lyft åt konceptet med innerstäder i allmänhet, men endast i begränsad utsträckning till detaljhandeln i synnerhet. Speciellt eftersom dessa butiker ofta används som ett dedikerat marknadsföringsverktyg för att öka kundnöjdheten i alla kanaler för ett varumärke.

Även om flaggskeppsbutikerna är mer lokalt förankrade kan de fortfarande vara bakgrunden för en digital försäljningsprocess, till exempel genom livestreamshopping. Den sanna framtiden för gågatan ligger därför i en stark kombination av online och offline – det vill säga den redan nämnda omnikanalstrategin. I den meningen kan detaljhandeln inte dö ut, eftersom det kommer att finnas fler och fler varumärken som förlitar sig på detta försäljningskoncept över flera kanaler.

By Snapsend

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs också...