Sedan det första klippet på YouTube 2005 har videoinnehåll blivit en integrerad del av Internet. Dessutom är video den avgörande faktorn för all trafik på webben. Så det är inte förvånande att video har blivit ett viktigt marknadsföringsverktyg – även om vissa företag fortfarande inte vill erkänna det.
Videon dödade reklamtexten
Vare sig det är nyheter, testrapporter, tutorials, produktpresentationer eller till och med som en komplett ersättning för tv-program, till exempel genom streaming – videoinnehåll är allestädes närvarande och vardagen är otänkbar utan det. Särskilt den sistnämnda streamingen har fått ett enormt uppsving de senaste åren och förbereder sig för att helt tränga undan klassisk tv.
Detta har redan hänt inom marknadsföringsområdet: video är nu ett oumbärligt marknadsföringsverktyg och sätter de klassiska annonserna och reklamtexterna på brunnen. Det borde vara tydligt varför det är så: Människan är av naturen en visuell varelse. Det är därför vi förstår visuellt innehåll mycket bättre och snabbare än något annat (klassiskt) medium. Vi förstår dem ännu bättre när innehållet som visas är packat i rörliga bilder, det vill säga videor.
Bara detta faktum borde vara ett tillräckligt argument för att övertyga alla företag – särskilt företag som är verksamma inom e-handel – om effektiviteten av videomarknadsföring.
Ändå är många företag fortfarande ovilliga att lätta på den nödvändiga budgeten för videoinnehåll. Därför har vi satt ihop 8 fakta som borde övertyga även de mest skeptiska till video som drivkraft i företagets marknadsföringsstrategi.
1. Den genomsnittliga mänskliga uppmärksamhetstiden är 8 sekunder.
Visserligen en extremt kort tidsperiod som är svår att föreställa sig. Men detta värde kom från statistiska analyser av en Microsoft-studie från 2015. En av anledningarna till denna lilla uppmärksamhet är den flod av information som sociala medier och internet generellt sprider och som människor bombarderas med.
Varför skulle det vara ett faktum värt att veta? Tja, video fungerar mycket bättre än text för att fånga uppmärksamheten i den tidigare nämnda informationsöverbelastningen. En video är mindre tidskrävande, mer visuellt tilltalande och lättare för konsumenterna att förstå. Egenskaper som är nödvändiga för att överleva i den snabbrörliga digitala tidsåldern.
2. År 2022 kommer 82 % av den globala internettrafiken att vara video.
Videoinnehåll stod för cirka 79 % av trafiken år 2020, även om coronakrisen pressade upp prognosen fram till 2022 med några procentenheter. Mycket som tidigare gjordes i analog form sker nu digitalt i rörliga bilder – som företagsmöten till exempel. Trenden mot videomarknadsföring är alltså jämförbar med digitaliseringen i sig: företag som missat att komma in på marknaden i god tid kommer att få mycket svårt att hänga med på marknaden.
3. Cirka 75 % av konsumenterna/kunderna förstår innehållet bättre genom hörsel- och visuella sinnen.
Som redan nämndes i början är människor väldigt audiovisuella när det kommer till att spela in innehåll. Företag som ignorerar detta och ser att 75% bara är en siffra förstår inte att detta är ungefär tre fjärdedelar av deras nuvarande och potentiella kunder. Värdet av videoinnehåll bör därför inte underskattas, särskilt i kapplöpningen om den perfekta kundupplevelsen.
4. Den genomsnittliga internetanvändaren tittar på 206 videor i månaden.
Ett Statista-värde från 2018. Det nuvarande antalet är sannolikt mycket högre. Det motsvarar mer än 5 videor per dag och det visar att video nu tas för givet. Företag med video kan uppnå samma nivå av säkerhet i sitt marknadsföringsinnehåll.
5. Under 2018 såldes 336 miljarder euro bara på den digitala videomarknaden i Tyskland.
Som jämförelse: Omsättningen för hela B2C e-handeln i Tyskland var i år runt 53 miljarder euro. Detta visar än en gång videomarknadens enorma potential.
6. Videor i e-postmeddelanden kan öka klickfrekvensen med 200-300%.
Låter det utopiskt? Med tanke på fakta och exempel ovan är denna enorma ökning av CTR helt rimlig. Företag är mycket bättre på att sätta korta, koncisa budskap i videor och är därför mycket mer benägna att engagera konsumenterna – och detsamma gäller marknadsföringsmail.
7. Med videor har en webbshopbesökare 64 % större sannolikhet att bli kund.
Detta studieresultat kan också rimligen verifieras med ett enkelt paradigm: En webbshop som presenterar filmer om, med eller om varorna på enskilda produktsidor gör produkten i fråga mycket mer påtaglig för den potentiella köparen och därmed mer tänkbar. En webbshopsbesökare som är intresserad av till exempel en plånbok och som via video får se de enskilda fack, behändigheten och de allmänna måtten på plånboken, kan mycket snabbare och mer tillförlitligt se om den skulle kunna passa honom.
8:e. Videoinnehåll håller webbplatsbesökare i genomsnitt 2 minuter längre.
Detta faktum är särskilt viktigt när det kommer till SEO. Googles algoritm rangordnar även webbplatser efter hur länge användare stannar på en sida. Så ju mer tid potentiella köpare lägger på en webbshop, desto högre ”poäng” i den hårda kampen om topplaceringarna i sökresultaten. Förutom alla andra fördelar som redan nämnts, kan videoinnehåll också avsevärt öka sökbarheten och medvetenheten om ett varumärke.