Shopping via Sociala Medier: är Livestreamshopping Framtiden?

Underhållande, spontant, känslomässigt – med livestreamshopping blir onlineshopping en händelse. I den andra delen av vår bloggserie ”Shopping via sociala medier” visar vi fördelarna med livetrenden och förklarar skillnaderna mot klassisk teleshopping.

Sociala medier blir en försäljningskanal

Inte minst på grund av införandet av lockdown-åtgärder och nedläggning av stationära butiker har den redan framväxande trenden mot näthandel utvecklats starkt. För att generera så mycket trafik och därmed försäljning som möjligt på onlineplattformarna är en bred marknadsföringsmix nödvändig.

Det är viktigt att snappa upp kunden i vardagen och lämna ett säljerbjudande till dem just här. Sociala medier gör det möjligt. Med möjligheten att lägga ut reklam på sociala medier och leda till nätbutiken och önskad produkt med bara några klick, förvandlas sociala mediekanaler alltmer från rena underhållningsplattformar till shoppingkanaler.

I det första blogginlägget i serien ”Shopping via sociala medier” visade vi hur ofta snabbköp används i Tyskland och fördelarna med att handla via sociala medieplattformar. I del 2 kommer trenden med livestreamshopping nu att undersökas närmare.

Vad är livestreamshopping?

Livestream shopping är ett försäljningsevenemang som sänds genom sociala medier och videostreamingverktyg för att visa upp produkter, kommunicera med publiken och slutligen sälja produkterna online. Trendens levande karaktär gör det möjligt att göra onlineshopping som annars är ganska monoton och känslosam mer tilltalande och personlig.

En livestream-värd – det här kan vara en anställd på ett företag eller en uppdragsgivare eller moderator – presenterar produkten live, visar den från olika vinklar och svarar aktivt på tittarnas frågor och önskemål från chatten.

Även om trenden initialt låter som typisk teleshopping från QVC eller andra shopping-tv-stationer, skiljer sig livestream-shopping på några punkter. Publiken och den målgrupp som adresseras är yngre, livestreamarna är mycket mer interaktiva tack vare chattfunktionerna och själva köpet med bara några klick på mobilenheten är också mycket enklare.

Användning

Livestreamshopping är fortfarande ett ungt format. Det är för närvarande mycket framgångsrikt, särskilt i Asien och alltmer i USA. Men trenden kan även etablera sig i marknadsföringsmixen av företag i Europa.

I en undersökning uppgav 22 procent att de redan hade deltagit i ett livestream-shoppingevenemang. Minst 4 procent uppmanades att göra ett köp. Endast 31 procent av de tillfrågade uppgav att de ännu inte kommit i kontakt med livestreamshopping.

Fördelar med livestreamshopping

Skillnaden mellan klassisk e-handel och livestreamshopping ligger i interaktiviteten hos den som presenterar och tittarnas interaktioner i realtid. Detta resulterar i ett antal fördelar:

Underhållande: Livestream shopping förvandlar shopping till ett event och därmed till en riktig shoppingupplevelse som inte bara syftar till att sälja utan också att underhålla. Det gör det mycket mer spännande än att bara handla i onlinebutiker.

Enkelt: För att kunna delta i livestreamshopping behöver kunden inte ta itu med en ny plattform först. Han fångas upp i sin vardagliga konsumtion av sociala medier. Helst kan den utvalda produkten köpas direkt utan att lämna strömmen.

Tillsammans: Shopping kan vara ganska ensamt nuförtiden. Speciellt när man handlar på nätet ägnar man ofta timmar åt att navigera ensam på nätet för att hitta rätt produkt. Livestream shopping, å andra sidan, är en typ av social försäljningshändelse där kunden inte bara ser och interagerar med presentatören, utan även kan använda chattfunktionen för att prata med andra kunder.

Informativt: Förutom underhållning spelar förmedling av (produkt)information också en viktig roll i livestreamshopping. Eftersom en riktig person förklarar produkten i realtid är den mer informativ än att bara läsa produktinformation eller titta på en produktvideo. Dessutom kan chattfunktionen användas för att ställa frågor om produkten och därmed direkt påverka informationsförmedlingen

Känslomässigt: En annan fördel med livestreamshopping är att interaktion med ”riktiga människor” kan skapa ett känslomässigt band med varumärket eller företaget. Speciellt om företaget förlitar sig på samma influencers eller specialister som presenterar produkterna i livestreamen, är dessa personer kopplade direkt till varumärket.

Billigt: ​​En annan positiv aspekt som talar för livestreamshopping är att företag och varumärken vanligtvis bara kräver låga kostnader och resurser för det. På den tekniska sidan är allt du behöver för livestreamen en bra smartphone.

Spontant: Jämfört med klassisk näthandel har livestreamformatet fördelen att det ofta leder till spontana köpimpulser. Kunden rycks med av det som händer i strömmen. Som ett resultat är hindret för att ge efter för en shoppingimpuls jämförelsevis lågt.

Autenticitet

Ett stort plus för framgången med livestreams är deras äkthet. Kunder är trötta på att titta på överproducerade marknadsföringsvideor som sätter varje produkt i rätt ljus. En livevideo som presenterar en produkt verkar mer verklig och därför mer personlig – speciellt genom interaktionen med publiken och möjligheten att ställa frågor direkt. Liveformatet öppnar också för nya möjligheter vad gäller taktilitet.

När kunden handlar online har kunden bokstavligen ingen ”påtaglig” interaktion med produkten. Detta leder ofta till att kunden föreställer sig en produkt annorlunda och därmed till en ökad avkastningsgrad. En kund skulle vilja se en produkt från olika vinklar, känna dess haptik och testa dess funktioner.

Livestream shopping översätter den önskade taktiliteten till den digitala världen. Värden eller den som presenterar produkten interagerar med produkten på samma sätt som konsumenten och visar den från olika vinklar. Dessutom kan den presenterande personen beskriva produktens material mer detaljerat. Sedan är det interaktionen med kunderna. Via chattfunktionen kan de säga exakt vad de vill se eller ställa specifika frågor.

När det kommer till livestreamshopping är äktheten särskilt viktig när man väljer rätt livestreamvärd. Företag bör fråga sig om de hellre vill agera självständigt som experter och låta anställda presentera produkterna i livestreamen, eller om det är vettigt att få en influencer på sin sida. En anledning till att välja en influencer är att de oftast har ett bevisat följare och bra engagemang. Det är dock viktigt att säkerställa att influencern även passar företaget och vänder sig till rätt målgrupp.

Livestreamshopping är fortfarande i sin linda

Livestreamshopping har en rad fördelar jämfört med traditionell e-handel. Den kombinerar e-handel med sociala medier, streaming och influencer marketing – alla framgångsrika trender de senaste åren. Även om det inte är riktigt nya discipliner är den kompletta lösningen från stream till köp ännu inte utbredd i många delar av världen.

Fördelarna ovan talar för sig själva. Dessutom främjar andra faktorer som utbyggnaden av mobiltelefonnätverk och den dagliga användningen av smartphones trenden mot livestreamshopping.

Efter hand kommer förmodligen fler och fler företag att hoppa på distributionskanalen. Även om framför allt européerna fortfarande är lite mer försiktiga med trenden, är genombrottet för livestreamshopping bara en tidsfråga. De första företagen har redan insett potentialen och framgångsrikt sålt sina produkter via livestreamshopping.

By Snapsend

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs också...

  • Vad är en Webbutik? Förklarat!

  • Vad är en E-Handelsplattform? Förklarat!

  • Vad är ett CRM-System? En Komplett Guide

  • Vad är E-Handel? En Komplett Guide

  • Digital Tillgänglighet i E-handel: Planera för framtidens E-handel nu!

  • Kundresa i B2B: Vilka aspekter är viktiga?

  • Produktdatahantering: Nyckeln till framgång inom e-handel

  • Automatiserad shopping: prenumerationsmodeller i den digitala tidsåldern

  • Designtrender för Onlinebutiker och E-Handlare [Tips & Guide]